De zware last van sociale druk op jongeren
1 april 2024 – Geschreven door Boomerang Zorg
In onze samenleving ervaren jongeren vandaag de dag een ongekende hoeveelheid sociale druk. Van prestaties op school tot het onderhouden van een perfect online imago – de eisen die aan hen worden gesteld, zijn vaak moeilijk vol te houden. Bij Boomerang Zorg zien we dagelijks de impact die deze druk heeft op de mentale gezondheid en het welzijn van onze jongeren.
Prestatiedruk op school
Een van de grootste bronnen van stress voor veel jongeren is de prestatiedruk op school. Van hen wordt verwacht dat ze uitblinken in hun studies, topprestaties leveren en zich onderscheiden van hun leeftijdsgenoten. Het niet voldoen aan deze hoge verwachtingen kan leiden tot gevoelens van falen en onzekerheid.“Ik voel me constant onder druk gezet om de beste te zijn,” vertelt Jochem*, een 17-jarige cliënte van Boomerang Zorg. “Mijn ouders, leraren en vrienden verwachten dat ik hoge cijfers haal en allerlei sportactiviteiten doe. Soms voel ik me gewoon uitgeput en wil ik even niets meer.”
Deze prestatiedruk wordt vaak in de hand gewerkt door een onderwijssysteem dat zich te veel richt op het behalen van hoge scores in plaats van op de algehele ontwikkeling van de leerling. Jongeren voelen zich gedwongen om zich te conformeren aan deze eenzijdige norm, met alle gevolgen van dien voor hun mentale welzijn.
Sociale media en het ideaalbeeld
Naast de druk op school, worstelen veel jongeren ook met de invloed van sociale media. Op Instagram, TikTok en andere platformen worden constant geretoucheerde, gefilterde beelden gedeeld van een perfect leven. Jongeren voelen zich dan al snel minderwaardig als hun eigen leven niet aan dit onrealistische ideaalbeeld voldoet.“Ik kijk soms naar de foto’s van mijn vrienden en denk: waarom kan ik niet net zo mooi, populair en succesvol zijn als zij?” vertelt Brian*, een 15-jarige cliënte. “Ik weet dat het niet echt is, maar toch kan ik me er niet van losmaken. Ik voel me constant onder druk om te voldoen aan dat beeld.” Deze sociale druk om te voldoen aan een bepaald uiterlijk en levensstijl kan leiden tot ernstige problemen, zoals eetstoornissen, depressie en een laag zelfbeeld. Jongeren verliezen steeds meer het gevoel dat ze zichzelf mogen zijn.
Gebrek aan veerkracht
Boomerang Zorg ziet dat veel jongeren simpelweg niet de tools en vaardigheden hebben om met deze sociale druk om te gaan. Ze missen de veerkracht en copingmechanismen om de hoge verwachtingen vol te houden en teleurstellingen te verwerken. Jongeren leren op school allerlei theoretische kennis, maar krijgen nauwelijks les in emotionele intelligentie of mentale weerbaarheid. Dat maakt hen kwetsbaar voor de enorme druk die ze ervaren. We moeten dringend meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van deze vaardigheden.
Integrale ondersteuning is nodig
Bij Boomerang Zorg geloven we dat we jongeren moeten ondersteunen op alle fronten om deze sociale druk het hoofd te bieden. Dat betekent niet alleen inzetten op mentale gezondheid, maar ook samenwerken met scholen, ouders en andere betrokken partijen om de onderliggende oorzaken aan te pakken. We moeten jongeren leren om zichzelf te accepteren, grenzen te stellen en veerkracht op te bouwen, aldus een van onze begeleiders. Tegelijkertijd moeten we het onderwijssysteem en de invloed van sociale media kritisch onder de loep nemen. Alleen dan kunnen we echt iets veranderen aan de zware last die jongeren vandaag de dag dragen.
Door deze integrale aanpak wil Boomerang Zorg jongeren de tools en ondersteuning bieden om de sociale druk te doorstaan en te groeien tot zelfverzekerde, gelukkige volwassenen. Want ieder kind verdient de kans om zijn of haar volledige potentieel te benutten.
* Namen van cliënten zijn fictief