Gameverslaving bij jongeren neemt steeds meer toe
20 april 2023 – Geschreven door Boomerang Zorg
In het digitale tijdperk waarin we nu leven, hebben videogames een aanzienlijke invloed op de levens van jongeren. Hoewel gaming voor velen een leuke en ontspannende hobby is, kan het voor sommigen escaleren naar een verslavend gedrag. Deze verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van jongeren. Bij Boomerang Zorg nemen gameverslaving serieus en werken we actief aan oplossingen om dit bij jongeren te bestrijden of te verminderen.
Gevolgen van teveel gamen
Gameverslaving is geclassificeerd als een ‘stoornis door verslaving aan gamen’ door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze verslaving kan leiden tot ernstige fysieke, emotionele en sociale problemen, waaronder slaapstoornissen, academische problemen en zelfs depressie. Jongeren die teveel gamen presteren vaak slechter op school, zijn meer in zichzelf gekeerd en hebben minder sociale contacten.
Bij Boomerang Zorg hanteren we een veelzijdige aanpak bij het omgaan met gameverslaving. Ten eerste, we erkennen en begrijpen de aantrekkingskracht van videogames op jongeren. We nemen de tijd om de specifieke games die ze spelen en hun redenen voor het gamen te begrijpen. Deze inzichten helpen ons om passende interventies te ontwikkelen.
Gedragstherapie
Een sleutelonderdeel van onze aanpak is een op maat therapie die aansluit bij de situatie. We maken gebruik van cognitieve gedragstherapie om jongeren te helpen begrijpen wat gameverslaving is, hoe het hun leven beïnvloedt, en hoe ze het kunnen overwinnen. We leren hen vaardigheden zoals zelfbeheersing en tijdmanagement, die hen in staat stellen om hun gamegedrag beter te reguleren.
Daarnaast streven we ernaar om de onderliggende problemen aan te pakken die kunnen bijdragen aan de gameverslaving. Dit kan variëren van problemen op school en thuis tot geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Door deze kwesties aan te pakken, kunnen we de jongere helpen om de vicieuze cirkel van gameverslaving te doorbreken.
Rol van de familie
Het is belangrijk op te merken dat onze aanpak bij Boomerang Zorg niet alleen gericht is op de jongere, maar ook op hun families. We betrekken (indien mogelijk) ouders actief in het behandelproces, hen voorzien we van de nodige tools en kennis om hun kind te ondersteunen tijdens en na de behandeling.
Bij Boomerang Zorg zijn we vastberaden om jongeren te helpen overwinnen van hun gameverslaving. We bieden een veilige en ondersteunende omgeving waar ze kunnen leren, groeien en uiteindelijk de controle over hun leven kunnen terugwinnen. We geloven dat met de juiste hulp en ondersteuning, elke jongere de kracht heeft om gameverslaving te overwinnen.