Opgroeien tussen online illusies en de realiteit van het leven
1 oktober 2023 – Geschreven door Boomerang Zorg
Jongeren zien het dagelijks: influencers met nieuwe auto’s en luxueuze levensstijlen op sociale media. Hierdoor ontstaat een verwrongen beeld van wat normaal en haalbaar is. Hoe kunnen we onze jongeren begeleiden in deze digitale wereld vol verleidingen en onrealistische verwachtingen? De wereld van sociale media: het is een grote verdraaide spiegel van de werkelijkheid voor de meeste jongeren
Zorgeloos leven binnen handbereik
In de ogen van veel jongeren lijken luxe, succes en een zorgeloos leven binnen handbereik. De online wereld is immers vol ervan. Echter, deze voorstelling van zaken is vaak ver van de dagelijkse realiteit voor de meeste mensen. Naar school gaan, een eerste baan krijgen en afspraken nakomen, dat discipline, tijd en harde werk vergt, kan lijken als een hinderlijke stoorzender. Zeker wanneer het wordt vergeleken met de schijnbaar inspanningsloze levens online. Maar is dat wel zo?
Inzet en echte verwachtingen
Jongeren opvoeden betekent hen leren over de werkelijkheden van het leven en werk. Echte voldoening komt vaak uit inspanning, doorzettingsvermogen en het overwinnen van uitdagingen. Het is niet altijd makkelijk, maar wel waardevol. We moeten daarom bouwen aan een realistisch zelfbeeld.
Dagelijks zijn onze professionals bezig om jongeren te begeleiden naar een realistisch zelfbeeld en wereldbeeld. Dit betekent ook het bevorderen van gezonde online gewoontes en het stellen van haalbare doelen. Bij Boomerang Zorg zijn we ons terdege bewust van de uitdagingen die de digitale wereld presenteert aan onze jongeren. Onze professionele begeleiders werken nauw samen met hen, navigerend door de complexiteit van de online en offline realiteit.
Social media indrukken bespreken
We bieden op onze locaties een veilige plek om te bespreken wat ze online zien. We helpen ze te begrijpen dat achter elke perfecte post een echte persoon schuilt, met echte uitdagingen en echte problemen. Onze rol is om de jongeren te voorzien van kritisch denkvermogen. Om hen te leren de online wereld te benaderen met een gezonde dosis scepsis en realiteit. En vooral, om hen te laten zien dat hun eigenwaarde niet bepaald wordt door online likes, maar door wie ze zijn en hoe ze zich gedragen in de echte wereld.
Want positieve energie komt altijd terug!