Zorgwekkende trend: Zelfdodingen onder jongeren in Amsterdam nemen toe
15 april 2024 – Geschreven door Boomerang Zorg
Uit recente cijfers van de GGD blijkt dat het aantal zelfdodingen onder mensen onder de 30 jaar in de hoofdstad met maar liefst 40% is toegenomen in de afgelopen vier jaar. In 2023 maakten 26 Amsterdammers onder de 30 een einde aan hun leven, tegenover 18 in 2019. Een zorgwekkende trend vinden wij bij Boomerang Zorg. In dit artikel nemen we de belangrijkste punten door uit het onderzoek van de GGD.
Denk je aan Zelfmoord? Het team van 113 Zelfmoordpreventie is er voor je. Je kunt met hun geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113
Complexe factoren spelen een rol
Volgens Lyna Polikar, projectleider suïcidepreventie bij de GGD, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan deze zorgwekkende trend. “Psychische problemen, aanhoudende prestatiedruk op school, financiële zorgen en de invloed van sociale media spelen een belangrijke rol,” legt zij uit. “Jongeren worstelen met het ideaalbeeld dat op sociale media wordt neergezet en leren op school onvoldoende om te gaan met teleurstellingen in het leven.” zegt Polikar. Boomerang Zorg herkent deze uitdaging, en zet zich er met hart en ziel voor in om jongeren in Amsterdam snel de juiste hulp te bieden.
Preventie is cruciaal
Om zelfdodingen onder jongeren te voorkomen, is preventie volgens Boomerang Zorg van cruciaal belang. “We moeten ons richten op risicogroepen en mensen trainen die in hun werk in contact komen met jongeren die suïcidale gedachten kunnen hebben,” zegt Polikar. “Denk aan docenten, mentoren en zorgcoördinatoren op scholen en universiteiten.”Ook de LHBTQ+-gemeenschap wordt door de GGD gezien als een risicogroep. “Zij krijgen helaas vaak te maken met agressie en uitsluiting, wat kan leiden tot psychische problemen en suïcidale gedachten,” aldus Polikar.
Boomerang Zorg in actie
Bij Boomerang Zorg zijn we ons terdege bewust van deze zorgwekkende trend en zetten we ons met alle kracht in om jongeren in Amsterdam de juiste ondersteuning te bieden. Onze specialisten werken nauw samen met scholen, gemeenten en andere zorgpartners om signalen van suïcidaliteit vroegtijdig op te pikken en jongeren snel de juiste hulp te geven. Daarnaast investeren we in preventie door trainingen aan te bieden aan professionals die in contact komen met risicogroepen. Ook bieden we laagdrempelige ondersteuning aan jongeren die kampen met psychische problemen, prestatiedruk of andere uitdagingen.
Ons doel is om jongeren in Amsterdam de zorg en begeleiding te bieden die zij nodig hebben, zodat zij weer hoop en perspectief kunnen zien. Samen met de GGD, scholen, gemeenten en andere partners zullen we ons blijven inzetten om het tij te keren en het aantal zelfdodingen onder jongeren in Amsterdam terug te dringen.